Són les falles, estúpid

Per Luis Fernandez

Així de clar. Són les politiques del Partit Popular, les retallades, la corrupció sistèmica i endògena de les institucions i el “ja n’hi ha prou”. Però per a guanyar València cap i casal per al progressisme, després de més de 25 anys de govern de dretes cal alguna cosa més: Les falles, estúpid.

La coneguda frase que es va popularitzar en 1992 als Estats Units durant la campanya política de Bill Clinton “the economy, stupid” i que es va convertir en una mena d’eslògan,  venia a dir allò de:  No bandeges l’economia, per que es essencial per al devenir polític de la campanya, de les eleccions i del nostre país. El que traduït a la nostra política local, podríem dir: Fins i tot amb este escenari, o Falles o res.

I això bé ho sabien a Compromís. Ja fa més de tres mesos, a l’últim seminari valencianiste de l’ACV Tirant lo Blanc, Gil-Manuel Hernàndez ens va donar la clau:    “Per a recuperar València per al valencianisme d’esquerres primer cal recuperar les falles”. Per que de tots es ven sabut el rebuig secular de l’esquerra valenciana a la festa de les falles, principalment des de la transició i la  batalla de València amb tot el que va vindre després. Des de llavors, els grups politics d’esquerres, encapçalats pel PSPV, no han sabut o no han volgut acostar-se a les falles d’una manera dialogant i amb un programa capaç de renovar l’anquilosada maquinaria fallera.

Uns, el món faller, molt reticent als canvis i uns altres sense ganes ni idees per obrir les finestres. Fins ahir. La gran victòria de Compromís al Cap i Casal a molts no ens ha agarrat de sobte. Després del grandíssim treball fet en campanya i abans per Compromís x les falles, explicant el seu programa, dialogant amb els actors principals de la festa, veïns, fallers, comerciants. Debats oberts i rogles d’opinió, converses. Parlar i escoltar, pot ser només calia això, escoltar a uns i a altres.

No són novells i coneixen ven bé la festa per dins. Han vingut per a quedar-se. Gent compromesa amb la festa major,molts d’ells fallers militants com Pere Fuset o estudiosos de les falles com Josep Lluís Marín. Hi havia una necessitat mútua, falles i valencianisme d’esquerres. Ells ho tenien clar per a recuperar València i com una premonició ho portaven escrit, no sé si en les parets de la seu o al seu imaginari: Són les falles, estúpid.

Són les falles, estúpid

Un comentario en “Són les falles, estúpid

 1. LLUIS dijo:

  A València, entre l’esnobisme de l’esquerra i el populisme feudal de la dreta, s’han carregat massa coses ja.

  Està clar que els valencians manquem d’esperit crític, per aixó es tan important que veus com la teua puguen fer veure que la cultura no es patrimoni de cap partit polític i que el amor per les tradicions es compatible amb un punt de vista crític i constructiu.

  No sé quin es el camí per recuperar el terreny perdut en les últimes dècades, però segur que es sembla molt al teu.

  A poc a poc, s’encén el foc!

  Me gusta

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s