CARRERS DELS NOSTRES PARES

La toponímia, els noms dels llocs que els nostres avantpassats li posaren a un camí, una sèquia o un tossal, és l’ancora que ens aferra a la terra. Quan tot desapareix sempre queda la toponímia. Però la toponímia menor, eixa que, pot ser no isca en els mapes (xicotetes partides, regueres, rolls, entradors, etc.), però que es conserva gràcies a la transmissió oral de pares a fills, mor amb l’últim veí o llaurador.

L’Horta de València es una amalgama de topònims, espigolats per tot arreu. Tot te un nom i un per que. Però la ciutat avança com una taca d’oli i s’engolix tot el que troba per davant: cases, alqueries i camins de ferradura. El nou PAI de Malilla Nord ja s’ha emportat per davant tot això i més. Només resten les alqueries que han quedat dins de lo que serà el Parc Sud i alguns arbres catalogats com be d’interès botànic.

IMG_4441

Fotografia 1. Alqueria ja desapareguda en el barri de Malilla. Esperem que el històric topònim de Rocafull no desaparega en el nou nomenclátor.

Igual que es fa un inventari de bens arquitectònics, botànics i hidràulics, els tècnics deurien de fer, cada volta que es projecta un nou barri, un inventari toponímic, plasmar-lo en un plànol i després fer divulgació.

L’AVL està fent una tasca molt important en la recuperació, documentació i difusió de la toponímia del nostre país, però cal fer pedagogia i sobre tot, divulgació. I estic segur que la millor forma de conservar eixe patrimoni toponímic és nomenar les noves alineacions, els nous carrers, places i parcs amb el nom que un dia tingueren, prop d’allí, els camins i carrers dels nostres pares.

EL CARRER DE LLUÍS ALCANYÍS

A banda dels topònims històrics rurals, existixen uns altres als que denominem topònims urbans o odònims, que són senzillament els noms que un consistori o ajuntament li ha posat als carrers del seu poble, commemorant una fita, una data o un personatge. La història de la toponímia urbana de València no s’acaba mai, com diria Vicent Baydal, i donaria per a infinitat de llibres. Cada carrer, atzucat o cantó del Cap i Casal te la seua història i les seues anècdotes, sobre tot les dels carrers més antics de Ciutat Vella, que han arribat als nostres dies gràcies als mestres dels nomenclàtors valencians com Carboneres, Boix, Lamarca, Orellana, Almela i Vives, Corbín, etc.

Però en els barris de la perifèria no existix tanta literatura al respecte dels noms dels carrers, pot ser precisament per la seua condició de carrers amb poc història i tradició. I la veritat no és eixa, ja que espigolant, ú es pot trobar en moltes curiositats al voltant de carrers que varen ser rotulats en eixos barris ja a principis del segle XX.

És el cas del carrer de Lluis Alcanyis, que pot ser siga el primer odónim, es a dir, el primer nom que es ficà a un carrer en el barri de Malilla, a banda clar, dels topònims històrics de la partida, com la mateixa Carrera de Malilla.

Lluís Alcanyís (Xàtiva, 1440-1506) és un clar eixemple del poc respecte que tenim els valencians per la nostra història. Alcanyís va ser un metge i literat valencià, primer Catedràtic de l’Escola de Medicina i Cirurgia del llavors recent creat Estudi General i autor del primer llibre de medicina en llengua valenciana: Regiment preservatiu e curatiu de la pestilència. A pesar del seu prestigi, Alcanyís va ser falsament acusat i processat com a judaïtzant per la Inquisició i va ser cremat viu davant la porta dels Apòstols de la catedral de València. Pot ser per això va ser injustament oblidat per les generacions vinents fins als nostres dies.

En 1927, el negociat d’estadística de l’Ajuntament de València va proposar un bon grapat de noms per a rotular els carrers de nova obertura i per a canviar els noms de carrers vulgars i repetits en uns quants districtes. Entre molts altres, un dels personatges històrics valencians suggerits pel negociat y referendat pel croniste de la ciutat Luis Cebrián, va ser el del metge Lluís Alcanyís.

Després de rebutjar diverses ubicacions, finalment el nom de Lluís Alcanyís (Luis Alcañiz en castellà), junt als noms de “Artesanos” i “Las Luces”, varen rotular tres carreronets sense nom en un xicotet barri que feia cantó entre la Carrera de Malilla i Peris i Valero. Este sub-barri dins de Malilla, format per tres fileres de cases amb la tipologia típica d’un o dos pisos amb pati i corral darrere, va ser conegut com barri de les llums (barrio de las luces), per ser este carrer l’últim en ser engolit per les noves alineacions.

Plano calle Lluis Alcanyis

Fotografia 2. Gran Plano de Valencia “Bayarri” 1958. Situació del barri de Malilla i detall del barri de les Llums. Assenyalat amb fletxa roja el carrer “Luis Alcañiz”.

Els carrers d’Artesans i Lluís Alcanyís varen desapareixer als anys 70 amb l’obertura del carrer Juan Ramón Jiménez. El carrer de les Llums encara arribà en un estat lamentable fins als 80, quan varen ser enderrocades les últimes cases que quedaven dins de l’actual Plaça del Rector Ferrer i Julve.

El nom de Lluís Alcanyís va desaparèixer des de llavors del nostre nomenclàtor i encara no ha sigut reposat, tal volta per desconeixement o per deixadesa. Però lo que esta clar és que, a la ciutat de València, anem sobrats de carrers amb noms vulgars i innocus com per a oblidar a un dels nostres intel·lectuals més il·lustres.

Els carrers en projecte i sense nom de les noves alineacions en barris i partides de la ciutat deurien de tindre en conte la conservació i divulgació de la toponímia, rural i urbana, històrica. No perdre topònims com el de Carretera de Rocafull i recuperar el nom de Lluís Alcanyís per al nomenclàtor dels nous carrers del PAI de Malilla Nord en seria un bon començament.

 

Anuncios
CARRERS DELS NOSTRES PARES

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s