LES LLEGENDES DE LA PLATA

L’Avinguda de la Plata de València, a pesar de ser una via relativament moderna (les primeres retolacions apareixen en plànols de finals de la dècada dels anys 30) , té un topònim d’origen, podríem dir, quelcom confús. Però, així com altres vegades es dóna com a vàlida una teoria d’origen popular i acceptada per la majoria, “la Plata” continua donant per a moltes llegendes i fabulacions.

I és que, el topònim en qüestió, reunix certs requisits que fan d’ell el blanc perfecte per a l’anecdotari històric popular: Primer, el nom de la Plata, com el de molts altres carrers dels barris perifèrics, és d’origen vulgar, i per tant, no tenim cap explicació oficial respecte d’això. Segon, al tractar-se d’un nom tan comú, qualsevol teoria sobre el metall preciós i els territoris d’ultramar és sempre ben acollida. I tercer, altres topònims urbans del barri que podrien posar un poc de llum respecte es van perdre amb l’obertura de la mateixa avinguda.

Estos condicionants ens porten a l’aparició de diverses teories sobre l’origen del topònim “la Plata”, totes elles basades en històries i anècdotes arreplegades a peu de barri i per tant totes igual de volubles i vàlides. A continuació resumirem tres dels supòsits millor contrastats.

 

CARLES RECIO I LA SENYORA DE LA PLATA

La primera de les teories fa referència a una tal Herminia Belloch, coneguda com “la Senyora de la Plata” i va ser descrita per Carles Recio en la seua pàgina setmanal del Levante-EMV fa uns quants mesos. Segons l’erudit valencià, el topònim de la plata vindria provocat per la casa de préstecs i compravenda de joies i plata que la susdita Herminia regentava en una alqueria de la Font d’En Corts. Així, el sobrenom de “Senyora de la Plata” va donar origen a tota una sèrie de topònims derivats: Primer la seua alqueria va ser coneguda com “Casa de la Plata” i posteriorment l’entrada i el carrer on se situaven també van adoptar el topònim, fins a acabar per donar nom a tota l’avinguda.

Recio situa la “Casa de la Plata” en les hortes que llavors enfrontaven al quarter de Sapadors. Però la realitat és que, segons el plànol cadastral de 1944, l’avinguda de la Plata, que va començar a ser retolada llavors, era un xicotet tram de carrer adjacent a la carrera de la Font de Sant Lluís i pegada als murs de l’incipient Col·legi dels Salesians. No sabem quin recorregut va tindre el topònim per a acabar a un centenar de metres d’on se situa en un principi la casa del famosa prestadora, inclús quan encara no se sabia que la futura avinguda seria un eix important en el pla d’ordenació de 1946. El cas és que, siga com siga, la fama de la senyora i el seu negoci han acabat donant nom a tot un barri.

 

 

ELS DESCOBRIDORS DE LA PLATA

La següent teoria sobre l’origen del topònim urbà de “La Plata”, sosté la seua vinculació amb el metall preciós i més en concret amb el que va vindre de Sud-Amèrica a omplir les arques del Regne d’Espanya. Per tant, igual que el substantiu Plata ha donat nom a infinitat de topònims relacionats amb este metall i la seua relació amb el descobriment d’Amèrica, entre ells els més coneguts: Una via, una ruta, un riu o una ciutat, ací a València retola una avinguda que, a priori, ens voldria recordar tots estos fets associats al dit metall.

Detalle plano catastral 1929-1944
Retall del Plànol Cadastral de Valéncia (1929-1944) on es pot vore el barri, hui desaparegut, format per l’avinguda de la Plata i els carrers de Magallanes, Elcano i Nuñez de Balboa. En la part de baix, retolat amb el número 488, els solars del col·legi dels Salesians.

 

Esta lectura de l’origen del topònim se sosté també per l’aparició, en el mateix instant que la retolació de l’Avinguda de la Plata, d’altres tres topònims urbans de tres descobridors, com van ser Magallanes, Nuñez de Balboa i Elcano. Estos tres carrers, ja desaparegudes, junt amb l’avinguda de la Plata, formaven un xicotet barri situat entre la Carrera de Sant Lluís a l’oest, el col·legi dels Salesians al sud, la via del ferrocarril Jesús-Nazaret al nord i l’horta de en Corts a l’est. Per tant, esta teoria del metall preciós i la seua vinculació amb el descobriment d’Amèrica quedaria més reforçada si és possible, ja que podria tractar-se, com ocorre en altres racons de la ciutat, d’un exemple de toponímia temàtica. La paradoxa és que, la plata que van ajudar a portar estos tres descobridors gràcies a l’obertura de noves rutes marítimes i que a posteriori va donar nom a una avinguda, ha sigut la mateixa que se’ls va portar per davant en esta Capital del Túria. I és que, l’obertura definitiva de l’avinguda de la Plata, allà pel final de la dècada dels 80, va arrasar amb part d’este barri i va esborrar del plànol a Magallanes, Elcano i Nuñez de Balboa, que ja no tornarien al nostre nomenclàtor de carrers mai més.

 

LES MISSIONS SALESIANES

La col·locació, en 1940, de la primera pedra del col·legi Sant Joan Bosco i l’aparició de l’avinguda de la Plata, són quasi coincidents en el temps i en l’espai, almenys cartogràficament parlant. Este fet, unit a la gran repercussió social que va tindre l’arribada de la institució Salesiana i les seues instal·lacions al barri, han donat peu a l’última de les teories, que afirma que l’avinguda de la Plata va rebre este nom en honor a Argentina, la Ciutat del Plata i a totes les missions Salesianes que es van dur a terme en este país sud-americà, ja que va ser el primer, fora d’Europa, que va rebre missioners d’esta orde.

És cert que l’influx Salesià va poder influir en el nomenclàtor del barri, sens dubte. O tal vegada, la senyora de la Plata, els descobridors i els salesians, formen un totum revolutum d’històries connectades entre si. Però, encara que la realitat sobre el perquè de l’avinguda de la Plata mai la sabrem a ciència certa, no em negareu que, gràcies a la saviesa i l’anecdotari popular, hem sigut capaços de reconstruir, a grans traços, la història d’un racó de la nostra ciutat al qual ja no mirarem de la mateixa manera.

 

Anuncios
LES LLEGENDES DE LA PLATA

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s