CÓRRER PEL CARRER

És difícil trovar esportistes en els rètols dels nostres carrers. Principalment, perquè en el moment de la configuració de la identitat col·lectiva a través de la toponímia urbana, en moments puntuals de finals del segle XIX fins als anys 40 del XX, l’esport i els seus protagonistes, eren una rara avis que no tenien el reconeixement social suficient com per a representar a una societat i un règim, àvid d’herois i representants que legitimaren el seu poder. Inclús, durant el desenvolupisme dels anys 60 i 70, on es van retolar a València prop de 400 carrers, ningú va tindre en compte els mèrits que alguns d’ells havien contret per a representar a una societat que ja començava a idolatrar als primers referents esportius.

Una de les primeres peticions per a retolar un carrer amb el nom d’un esportista valencià va ser, sens dubte, la que va arribar de la mà de la Federació Valenciana d’Atletisme, que en 1971 va sol·licitar a l’Ajuntament del llavors alcalde falangista Vicente López Rosat, la denominació de dos carrers amb els noms del fundador de la seua federació, Vicente Salvatierra i del primer referent de l’atletisme valencià, el corredor Josep Andrés.

L’Ajuntament va desestimar la proposta i l’expedient es va quedar arxivat, fins que 10 anys després, esta vegada a petició de l’Associació de Veïns del carrer Arts i Oficis, es va rescatar la proposta de retolar un carrer amb el nom de l’atleta i veí del barri, José Andrés. Ara sí, el primer Ajuntament democràtic va accedir a la sol·licitud i va decidir, al juny de 1980, anomenar com “Atleta José Andrés el Roget” a una plaça de nova planta situada entre illes urbanes, al començament de les avingudes d’Aragó i del Port.

placa plaça jose andres

 

 

EL VALÈNCIA FC I ELS INICIS DE L’ATLETISME A VALÈNCIA

Els orígens de l’atletisme valencià es remunten a les primeres carreres pedestres, com així es coneixien llavors, que van tindre lloc acabat d’estrenar el segle XX i que més tard van ser impulsades durant l’Exposició Regional de 1909. Però no és fins a 1924 quan a instàncies de Vicente Salvatierra s’organitza la Secció Atlètica del València FC, la qual cosa propiciaria, eixe mateix any, la fundació de la Federació Valenciana d’Atletisme.

atletismo ValenciaCF
El Roget i la resta de components de l’equip d’atletisme del Valencia FC en 1924. Arxiu Recaredo Agulló

El València FC (Hui CF) que va ser fundat tan sols 5 anys abans, va adquirir, amb la instauració de les noves seccions esportives, tints de club total i poliesportiu, paradigma de l’esport en la ciutat de València i també en tota la Regió. De totes les seccions, la d’atletisme va ser la que més titulars li va donar al club, dominant l’escena atlètica valenciana des dels seus inicis fins al començament de la Guerra Civil. En set edicions de la Volta a Peu disputades entre 1924 i 1930 el club “che” es va proclamar campió en sis. I durant estos anys, el pioner i principal exponent va ser un jove prim i pèl-roig, a qui com és costum a València, tot el món coneixia com “el Roget”.

 

JOSÉ ANDRÉS “EL ROGET”

La vida de José Andrés va estar molt vinculada a l’incipient València FC. Segons compten les cròniques, son pare era el conserge del Camp d’Algirós, el primer camp en la història del club. I allí, José Andrés es guanyava la vida, a banda de la seua professió en una fusteria, repartint refrescos entre els assistents al partit. Com no, corrent de banda a banda del camp.

El Roget prompte botaria a la fama guanyant les primeres edicions de la Volta a Peu en 1924 i el Campionat Regional de Camp a Través en 1925, ambdós lluint l’escut valencianista en el pit. En la Volta a Peu repetiria com a campió en 1925 i 1927, mentres que en el cros es va alçar victoriós de nou en les edicions de 1926 i 1928. Este palmarés, junt amb els rècords que ostentava de 3000 i 5000 metres en pista, li van catapultar a l’equip nacional d’atletisme, sent el primer atleta internacional valencià.

Jose Andres el Roget
José Andrés “el Roget”. Font: Federació Valenciana d’Atletisme.

Durant els anys 20 i 30 del segle passat, José Andrés va ser, sens dubte, una icona de l’esport valencià. Tant és així, que va protagonitzar una de les anècdotes més entranyables i recordades en la València esportiva de sempre. El fet va ocórrer un primer de gener de 1925, quan els distints clubs esportius de València van decidir fer-li arribar a l’alcalde Luis Oliag, una felicitació d’Any Nou. Segons la idea perpetrada pel llavors entrenador del València FC, el txecoslovac Anton Fivebr, la felicitació hauria de recórrer en mans dels representants de cada club, un circuit urbà a manera de carrera de relleus fins a arribar a l’Ajuntament. Per unanimitat es va decidir que l’últim relleu ho donara José Andrés, com així va ser. El Roget va córrer els últims 200 metres i va ascendir al despatx de l’Alcalde per la gran escala de la Casa Consistorial, fent-li entrega de la felicitació i fonent-se ambdós en un abraç: “Amb esta abraçada a un esportista, abrace a tot l’esport valencià”, va sentenciar un emocionat Oliag.

 

UNA PLAÇA AL SEU BARRI

El Roget va morir en 1971 i els seus restes mortals descansen en el Cementeri General, on, com a homenatge pòstum, la Federació d’Atletisme va col·locar una placa amb la inscripció:”l’Atletisme Valencià al seu campió”. El nom del carrer li va ser denegat en l’ocàs del franquisme per algun il·luminat de l’Ajuntament que va voler vore en el malnom “el Roget” una tendència política en compte del seu característic color de pèl. Però els veïns del barri d’Algirós, que ho recordaven córrer i entrenar entre les seues hortes no van desistir en l’interés de reparar l’injust oblit a què havia sigut sotmés i van aconseguir que, 10 anys després de la seua mort, una plaça a escassos metres del camp on repartia refrescos, porte el seu nom. Hui, la placa primigènia de taulellet pintat és a penes perceptible a causa del seu mal estat de conservació, però aguditzant la vista encara s’intuïx la silueta d’un corredor junt amb el rètol: Plaça de l’Atleta José Andrés “el Roget”.

azulejo atleta jose andrés
Placa de taulell pintat situada a la plaça dedicada al Roget.

 

Anuncios
CÓRRER PEL CARRER

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s